Ne Sıklıkla Duş Almalıyız?

ne-siklikla-dus-almaliyiz

 

 

Ne sıklıkla duş almalıyız sorusu birçok kişinin sorduğu önemli bir konudur. Çünkü banyo alışkanlıkları bireylerin sağlığını doğrudan etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır. Bazı kişiler sık sık duş alınması gerektiğini düşünürken bazı kişiler ise o kadar sık duş alma alışkanlığının olmasına gerek olmadığını iddia etmektedir. Peki, ama bunun doğrusu nedir? Şimdi gelin, ne sıklıkla duş almalıyız sorusuna hep birlikte cevap bulalım.

 

"Dünyanın en kirli adamı" olarak bilinen Hamou Haji'nin öldüğünü yakın zamanda öğrendik. 70 yılı aşkın bir süredir duş almadan geçirdiğini hesaba katarsak dünyanın en kirli adamı unvanına sahip olması kaçınılmaz. Tüm bu süre içinde ilk duşunu aldıktan kısa bir süre sonra öldü. Bu 94 yaşında öldüğü için bununla ilgili olduğu anlamına gelmiyor. Son testler, cildindeki kalın kir kabuğuna rağmen sağlığının iyi olduğunu ortaya çıkardı. Ölümünün ardından duşun bununla bir ilgisi olup olmadığı tartışması başladı. Tesadüf olsun ya da olmasın, bu özel haber, ne sıklıkla duş almanın tavsiye edildiği sorusunu gündeme getirdi.

 

İnsanların neredeyse üçte ikisi her gün duş alıyor. Açıkçası, vücut kokusuyla ilgili endişeler, günlük rutine yardımcı olmak, örneğin sabahları daha uyanık hissetmek veya spor yaptıktan sonra sizi bunu yapmaya davet eden nedenler vardır. Peki, her gün duş almak gerçekten sağlıklı mı?

 

Her Gün Duş Almak Sağlıklı mı?

 

Genel olarak uzmanlar, günlük duşun zararlı olmaması gerektiğini düşünüyor. Su sıklıkla duş aldığınızdan daha önemli olan bir konu var. O da su altında kaldığımız süre. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çeşitli nedenlerle beş dakikanın aşılmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Sürdürülebilirlik ve su tasarrufuna ek olarak, duşta geçirdiğimiz süreyi fazla uzatırsak cildimizi koruyan bakteri ve mikroorganizmaları yok edebilir. Kaybolurlarsa, sahip olabileceğimiz belirtiler kuru, tahriş olmuş veya kaşıntılı cilt olabilir. Ek olarak, kuru, çatlamış cilt, cilt enfeksiyonlarının ve alerjik reaksiyonların oluşmasına izin veren bakteri ve alerjenler için bir geçit görevi görür.

 

DSÖ, duşların ılık ve az su ile yapılmasını ve özellikle koltuk altı, cinsel organ, ayak veya kasık gibi kötü koku üreten bölgeleri etkilememizi önermektedir. En çok tavsiye edilen parfümsüz nötr sabun kullanılmasıdır.

 

Kısacası, ideal bir sıklık olmasa da uzmanlar, kirli, terli olmadığınız veya daha sık duş almak için başka nedenleriniz olmadığı sürece çoğu insan için haftada birkaç kez duş almanın yeterli olduğunu öne sürüyor. Her gün duş alıyorsanız koltuk altı ve kasık gibi bölgeleri sabunlamaya ağırlık vermelisiniz. Cildimiz iyi durumunu korumak için maddeler salgılar. Aşırı temizlik müdahale edebilir. Bu nedenle dengeyi bulmak önemlidir.

 

Kaç Günde Bir Duş Alınmalı?

 

Mevcut araştırmalar, vücudun sağlığını korumak için gerekli olan yağ ve bakterilerin ortadan kaldırılmasından kaçınarak, haftada bir veya iki kez en çok tavsiye edilen şekilde daha az yıkanmanız gerektiğini göstermektedir.

 

Bağışıklık sistemimiz, cildinizin kuruluğundan kaynaklanan dış etkenler karşısında zayıflamaya ve hastalıklara yakalanma tehlikesine maruz kalır ve üst deride çatlaklar oluşturarak bakteri, mikrop ve günlük duşlardan kaynaklanan enfeksiyonları biriktirir.

 

Uzmanlar, vücutta sabun veya jel kullanmadan günde bir kez yıkanmasını tavsiye ederek, özellikle kötü kokuların oluştuğu yerlerde hijyeni artırıyor. Uyarılar arasında özellikle iş kıyafetlerinin düzenli olarak yıkanması gerektiği öne çıkıyor çünkü vücudunuza herhangi bir zararı temsil etmiyorlar ve kirlerin atılmasına yardımcı oluyorlar.

 

Ünlü "her gün duş almalısın" sözüyle ilgili tutarsızlıklar, yayınlarında haftada bir veya iki kez yeterli olacağını onaylayan çeşitli uzmanların yanıtlarını geliştiren ünlü Time dergisi tarafından analiz ediliyor. Kuru cildiniz varsa her gün duş almak vücudunuz için gerekli olan doğal yağın tamamen yok olmasına neden olabilir ve profesyonellerin deyimiyle günde bir kez sabun kullanmadan su ile hijyeninizi sağlayarak her zaman temiz kalabilirsiniz.

 

Terlediğimizde kokuların ortaya çıktığı salgıların fazla olduğu bölgeler daha fazla hijyen gerektirirken, haftada iki kez yıkanan saçlar temiz kalır. El hijyeni ise tıpkı giydiğiniz giysiler gibi ölü hücreleri ve bakterileri biriktirdiği için önemlidir.

 

Duşta Kullanılan Duş Bakım Ürünleri

 

Duş bakım ürünleri, vücudunuzu temizlemek ve nemlendirmek için tasarlanmış ürünlerdir. Bunlar genellikle sabun, şampuan, saç kremi, vücut losyonu ve duş jeli gibi çeşitli ürünlerdir.

 

Duş bakım ürünlerinin kullanılmasının birçok faydası vardır. Bunlar arasında şunlar sayılabilir:

 

Cildinizi temizler: Duş bakım ürünleri, cildinizi kir, yağ ve diğer kirleticilerden arındırarak cildinizi temizler. Bu da cildinizin daha sağlıklı ve canlı görünmesine yardımcı olur.

 

Cildinizi nemlendirir: Duş bakım ürünleri, cildinizi nemlendirir ve kuruluğu önler. Böylece cildiniz daha yumuşak ve esnek kalır.

 

Saçınızı ve saç derinizi temizler: Şampuan ve saç kremi gibi ürünler, saçınızı ve saç derinizi temizler ve nemlendirir. Bu da saçınızın daha parlak ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur.

 

Kokular: Duş jeli ve vücut losyonları gibi ürünler, hoş kokuları ile cildinize ve saçınıza tazelik verir ve size iyi hissettirir.

 

Rahatlatıcı etkiler: Bazı duş bakım ürünleri, aromaterapi özelliklerine sahip olabilir ve size rahatlatıcı bir etki sağlayabilir.

 

Bu nedenlerden dolayı, duş bakım ürünleri düzenli olarak kullanılması önerilen ürünler arasındadır. Ancak, bazı insanlar duş bakım ürünlerine alerjik olabilirler, bu nedenle ürünleri kullanmadan önce alerjinizin olup olmadığını kontrol etmeniz önemlidir.

 

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Duşta Vücut Bakımının Aşamaları Nelerdir?

 

 

Etiketler: Misedor
Mayıs 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı