Parfümler ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

parfumler-ile-ilgili-bilinmesi-gerekenler

 

Parfüm Nedir?

 

Parfüm kelimesi aslında Latince dünyasından 'per fumum' kelimesinden gelir ve kelimenin tam anlamıyla 'duman yoluyla' anlamına gelir ve Romalılar ve Araplar 2500 yıl önce parfüm yapma ve kullanma sanatını geliştirdiler. İmparator Nero, fıskiyelerden gül ve yasemin yağları dökülüp havaya savrularak cömert ziyafetler düzenlerdi. Giysileri ve çevreyi güzelleştirmek için tütsü ve değerli odun yakan Arap Bakhoor uygulaması bugün hala öne çıkıyor.

 

İlk Parfüm Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

 

İlk parfümün ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz ama aynı zamanda parfüm üreticisi olan dünyanın ilk kayıtlı kimyagerinin Tapputi adında bir kadın olduğunu biliyoruz. MÖ 1200 civarında Babil Mezopotamyasında yaşadı. Koku çıkarma tekniklerini geliştirip kaydettiği, günümüz parfüm yapımının temellerini attığı söylenir. Parfümlü yağların üretimine adanmış ilk fiili 'fabrika', Kıbrıs adasında 4000 yıl öncesine dayanmaktadır. Mısırlılar, 3000 yıl önce, değerli kokulu yağları ve merhemleri saklamak için taş ve cam kaplar icat ederek, parfümü kültürlerinin gerçek bir parçası haline getiren ilk kişilerdi.

 

Parfüm Kokusu Gün Boyunca Neden Değişir?

 

Gün boyunca parfüm kokusunun neden değiştiğini hiç merak ettiniz mi? Bunun nedeni bir parfümdeki üst, kalp ve alt notalardır. Parfüm oluşturulurken tenin kimyası ve kullanılan ham maddeler parfümün zaman içinde evrilmesine neden olur. Bir parfüm, üst notalar, kalp notaları ve temel notaların çok karmaşık bir bileşimidir. Üst notalar en hassas olanlardır ve tipik olarak çok uzun sürmezler. Kalp notaları, üst notalardan daha uzun süren bitki, çiçek ve baharat notaları olma eğilimindedir, ancak alt notaların kokusunu en uzun süre alabileceksiniz. Temel notalar genellikle odun, kehribar ve miskten oluşur.

 

Parfümün Son Kullanma Tarihi Var Mıdır?

 

Bir parfümün bileşimi zamanla değişebilir. Bu nedenle parfümünüzü 3 – 5 yıl içerisinde kullanmanız önerilir. Şişe açıldıktan ve hava ile temas ettikten sonra (şişeyi açarak veya atomizöre püskürterek) ilk üç yıl içinde kullanılmalıdır. Koku eskidikçe daha farklı kokabilir, örneğin Eau de Toilette birkaç yıl sonra ancak alkol kokabilir. Parfüm konsantrasyonu ne kadar yüksek olursa, şişede ve cildinizde olduğu gibi daha uzun süre dayanma şansı da o kadar yüksek olur. Genellikle, daha ağır baz notalara sahip parfümler en uzun süre dayanır.

 

Parfüm Nasıl Saklanır?

 

Parfüm saklarken hatırlamanız gereken bazı faktörler vardır. Nem, güneş ışığı ve sıcaklık değişimleri parfümünüzü zamanla etkiler. Bu nedenle, parfümünüzün daha uzun süre dayanması için, nemden veya aşırı sıcaklık değişikliklerinden etkilenmeyen karanlık bir yerde dik olarak sakladığınızdan emin olun - bu nedenle banyo veya araba gerçekten ideal değildir.

 

Eau de Parfüm Nedir?

 

Belirli bir konsantrasyona sahip parfüm türleri için parfümeride farklı kategoriler vardır. Konsantrasyon, bir koku içindeki saf parfüm yağı miktarını ifade eder. Örneğin Eau de Toilette, yaklaşık %10'luk bir parfüm konsantrasyonuna sahipken, Eau de Parfum %15'tir. Gerçek Parfüm olarak sınıflandırılan parfümler, %20'nin üzerinde bir konsantrasyona sahiptir. Konsantrasyon ne kadar yüksek olursa, cilt üzerindeki kalıcılığı da o kadar yüksek olur. Bu da bir Parfümün cildinizde bir Eau de Parfum'dan önemli ölçüde daha uzun süre kaldığı anlamına gelir. Bir Parfüm'ün 8-12 saat, Eau de Parfum'un ise yalnızca yaklaşık altı saat sürmesi beklenebilir.

 

Parfüm Ruh Halini Yükseltir Mi?

 

Parfüm kesinlikle sizi rahatlatabilen, ruh halinizi iyileştirebilen, kendinizi seksi hissettirebilen ve bir güven artırıcı olarak hareket edebilen iyi hissettiren bir uyarıcıdır. Parfümün belirli çağrışımları çağrıştırdığı da bilinmektedir. Koku hafızasına sahip olmak, gerçekten hatırlamak istediğiniz şeyleri hatırlamanıza yardımcı olduğu için oldukça özel olabilir. Narenciye parfümlerinin sizi enerjik ve tazelenmiş yaptığı da söylenir.

 

Parfüm Tende Neden Farklı Kokar?

 

Her insanın farklı bir cilt PH'sı vardır ve ayrıca farklı bir yaşam tarzı vardır. Bunun, parfümünüzün cildinizde başka birine veya kokulu bir karta kıyasla nasıl koktuğu üzerinde etkileri olabilir. Parfümünüzün eskisinden farklı koktuğunu fark ederseniz, bu otomatik olarak parfümün söndüğü veya parfümün formülünün değiştiği anlamına gelmez. Aynı zamanda yaşam tarzınızı değiştirmiş olabileceğiniz anlamına da gelebilir.

 

Parfüm Nasıl Sürülür?

 

Parfüm vücut ısısı ile aktive olur bu yüzden parfümü cildinizin ana nabız noktalarına, bilek içlerine, boyun bölgesine, kulak arkası, dirsekler ve diz arkalarına sıkmalısınız. Parfümün moleküllerini değiştireceği ve kokunun farklı kokmasına neden olacağı için bileklerinizi birbirine sürtmeyin. Ayrıca saçınıza parfüm sıkabilirsiniz çünkü hem daha uzun süre dayanır hem de sürekli hareket halinde olduğu için kokuyu yayar. İçerdiği alkol saçınızı kurutabileceğinden lütfen saçınıza doğrudan parfüm sıkmaktan kaçının. Saçınızı fırçalamadan önce parfümü fırçanıza sıkın.

 

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Parfümde Edp Ne Demek?

 

Etiketler: Misedor
Haziran 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı